Hampaiden harjaamisen vaikeus – miksi se on niin haastavaa?

Hampaiden harjaamisen vaikeus – miksi se on niin haastavaa?

Olen kuullut usein asiakkaan suusta väitteen, että meiltä suun terveydenhuollon porukoiltahan loppuu työt, jos kaikki ihmiset alkaisivat hoitamaan hampaitaan hyvin ja harjaisivat kaksi kertaa päivässä. Olen vallan otettu tällaisesta huolenpidosta, mutta sen kahdenkymmenen vuoden aikana, mitä olen alalla ollut, ei tällaista vaaraa ole ollut havaittavissa.

Häviämme naapureille

Suomalaiset harjaavat hampaitansa paljon huonommin kuin monissa Euroopan maissa, kuten Englanti, Norja, Sveitsi, Ruotsi, Tanska tai Saksa. Meillä keskitytään olemaan parhaita tekoälyssä, ihan huippuja robotiikassa ja koulujärjestelmä tuottaa muihin maihin verrattuna paremmin pärjääviä itsenäisiä nuoria. Mutta hampaiden harjauksessa on jotain kovin haastavaa ja ihan pakko on tässä suoraan ihmetellä, että mikä se mahtaa olla?

Kaikki kuitenkin tietävät mitä pitäisi tehdä, ei ole voinut ohjeita missata: Kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin, sitä on meille taottu jo vuosikymmenet. Kun mietin syitä harjaamattomuudelle, niin mieleen palaa aina niin hyviä tokaisuja, joita olen vuosien aikana kuullut:

  • En ehdi
  • En muista
  • En jaksa
  • Toisessa vessassa, jota käytän ei ole hammasharjaa. (Tämä on minun lempparini, itse käyttäisin tätä syytä, jos tarvitsisi)

Aamuisin on kuitenkin aikaa meikata ja vahata ja kähertää ja suoristaa ja siinä samassa vielä juoda kahviakin.

Eli kyllä kyse on siis siitä, että suun terveyden hoitoa ei koeta tärkeäksi siinä vaiheessa, kun sen kanssa ei ole ongelmaa ja pienet ongelmat ovatkin suussa mahdollisesti hyvin piilossa. Ja niinpä meillä hammashoitoloissa jatkuu yhä työt, koska ne suun ongelmat ovatkin salakavalia.

Mikä sinua motivoisi?

Tähän minä en tiedä vastausta, jos tietäisin, niin helppoahan työni olisi. Mutta mitenkäs, jos yritettäisiin tässäkin päihittää ne ruotsalaiset… olisiko siinä ideaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *